Domácí džem

V dnešní době, kdy neustálé slýcháme o tom, jaké nekvalitní a šizené potraviny jsou k dostání v našich obchodech, přichází ten správný čas na přípravu domácího džemu. Právě u ovocných džemů dochází poměrně často k podvodnému jednání ze strany výrobců, kdy na obalech uvádí něco jiného než-li je skutečnost. Není výjimkou, že kontroloři objevili džemy, ve kterých nebylo téměř žádné ovoce. Pokud si džem připravíme doma, víme přesně kolik ovoce se v něm nachází a také jestli bylo správně vyzrálé a jestli nebylo plesnivé.

Co je to džem:

Džem je výrobek, který vznikl zahuštěním ovoce s přídavkem cukru, (popř. kyseliny a pektinu). Správný džem by měl mít rosolovitou konzistenci s kousky celého ovoce. Kvalitní džem musí mít chuť, barvu a vůni typickou pro použitém ovoci, jinak řečeno po prvním ochutnání musíte poznat z jakého ovoce byl džem připraven.

Zásady pro přípravu domácího džemu

Pro přípravu džemů je nutné:

  • dodat správné množství cukru

  • odpařit správné množství vody

  • zajistit dostatek pektinových látek a kyselin, aby došlo ke správnému zrosolovatění (pektiny ve spojitosti s cukrem a kyselinami způsobují zrosolovatění, pokud jich není v ovoci dostatek, musíme je k použitému ovoci přidat během vaření. Buďto použijeme šťávy nebo protlak z ovoce bohatého na pektiny a kyseliny např. rybíz a nebo je přidáme ve formě pektinových přípravků a průmyslově vyráběných kyselin).

  • ovoce bohaté na pektiny, jako např. rybíz a angrešt je lepší zpracovávat, když nejsou ještě plně zralé, protože zráním se pektinové látky vytrácejí

Jak je to s kyselinami a pektiny v ovoci:

Ovoce bohaté na kyseliny i pektiny

angrešt, rybíz, brusinky, citróny, kyselá jablka

Ovoce bohaté na pektiny, avšak chudé na kyseliny

sladká jablka, kdoule

Ovoce bohaté na kyseliny a chudé na pektiny

jahody, třešně, višně, meruňky, jeřabiny

Ovoce chudé na kyseliny i pektiny

broskve, borůvky, hrušky, bezinky, maliny, ostružiny, veškeré přezrálé ovoce

Před přípravou džemu musíme ovoce dokonale přetřídit, abychom odstranili nahnilé kousky. Potom ho opereme a odstraníme z něho stopky, střapiny, pecky apod. Z jablek, angreštu, rybízu, ostružin a malin si nejprve připravíme protlak – prolisujeme ovoce, abychom z něho odstranili pecičky a slupky. Ostatní druhy ovoce můžeme rovnou vařit.

Abychom dosáhli vytoužené struktury, ponecháme si stranou vždy ¼ až 1/5 ovoce v celku, které přidáme do džemu až později.

Džemy můžeme vyrábět buďto z jednoho druhu ovoce a nebo z více druhů, které navzájem zkombinujeme podle obsahu pektinových látek.

Vaření – džemy se vaří rychle a zprudka, celková doba vaření by neměla přesáhnout 30 max. 40 minut. Aby se voda rychleji odpařovala, používáme mělké kastroly a vaříme menší množství – maximálně 2 kg džemu najednou.

Množství cukru – na přípravu 1 kg džemu (1kg již připraveného ovoce nebo protlaku), přidáme 0,5 až 0,9 kg cukru ( v tomto případě musíme odpařit cca 0,5 litru vody). První dávku asi ¼ celkového množství přidáme po prvních 5 – 10 minutách varu, zbytek cukru přidáme po dalších 5 – 10 minutách.

Pektiny – pektinové extrakty si můžeme připravit doma např. z nezralých jablek, angreštu nebo rybízu (1 kg ovoce bohatého na pektiny smícháme s litrem vody a vaříme asi 1 hodinu. Poté přecedíme přes hustý cedník nebo řidší tkaninu, získáme tak tekutinu s podílem rosolujících látek, které dalším varem zahustíme a poté zasterilujeme). Tímto extraktem nahradíme asi ¼ množství používaného ovoce chudého na pektiny.

Rovněž můžeme použít pektinové přípravky, které se vyrábí průmyslově, při jejich použití postupujeme vždy podle podrobného návodu na obale.

Zkouška zrosolovatění – na chladný talíř kápneme větší kapku džemu – jestliže za chvilinku zrosolovatí (když ji na talíři lehce odsuneme stranou – musí zůstat celistvá), můžeme vaření ukončit.

Příklady džemů, které si můžeme doma lehce připravit:

Angreštový džem

Angrešt patří mezi ovoce s největším obsahem pektinových látek a proto do něho nemusíme přidávat pektinové přípravky, ale můžeme ho použít pro přípravu pektinového extraktu, který se pak přidává do džemů vyráběných z ovoce chudého na pektiny.

Na 1 kg angreštu použijeme 800g cukru. Bobule napřed prolisujeme a připravíme si tak ovocný protlak. Protlak přivedeme k varu a neustále mícháme cca 5 minut (odpařujeme vodu), poté přidáme asi ¼ dávky cukru a ½ zbývajícího ovoce, které jsme rozmačkali. Vaříme dalších 3 až 5 minut, poté přidáme zbytek cukru a zbylou část rozmačkaných syrových angreštů. Po rozpuštění cukru vaříme ještě asi 5 až 10 minut, poté provedeme zkoušku zrosolovatění – buďto var ukončíme nebo vaříme dále až bude zkouška úspěšná.

Borůvkový džem

Jelikož jsou borůvky chudé na pektiny i kyseliny je třeba jim je dodat. Při výrobě džemu přidáme na 1kg ovoce 500g cukru, pektin (podle návodu na obale) a 3 gramy kyseliny citronové. Zralé borůvky podlijeme malým množstvím vody a vaříme 3 – 5 minut. Poté přidáme ¼ dávky cukru a pokračujeme v odpařování (stále mícháme) asi tak 5 – 10 minut. Potom přidáme zbytek cukru. Pektin a kyselinu citronovou přidáme podle údajů od výrobce. Po rozpuštění cukru přidáme celé borůvky (asi 1/5 z celkového množství), které jsme dali stranou před tím, než-li jsme začali borůvky vařit. Vaříme dalších asi 5 minut a poté provedeme zkoušku zrosolovatění.

Malinový džem

Na 1 kg malin použijeme 500g cukru, pektinový přípravek a 10cl citronové šťávy. Maliny nejprve prolisujeme, abychom se zbavili zrníček. Vyrobený protlak přivedeme k varu, vaříme asi 5 minut poté přidáme ¼ dávky cukru a pektin v prášku. Vaříme dalších asi 5 – 10 minut, poté přidáme zbytek cukru a celé maliny (asi 1/5 z celkového množství, které jsme si dali stranou před přípravou protlaku). Po rozpuštění cukru přidáme citronovou šťávu, pokračujeme ve varu dalších asi 5 minut a poté provedeme zkoušku zrosolovatění.

Višňový džem

Slupky višní jsou poměrně tuhé a proto je před výrobou džemu odpeckujeme a prolisujeme – připravíme si tak ovocný protlak. Na 1 kg třešní přidáme 800 až 900g cukru a pektinový přípravek. Připravený protlak přivedeme k varu a vaříme asi 5 až 10 minut, potom přidáme asi ¼ dávky cukru a práškový pektin a vaříme dalších 10 – 15 minut. Potom přidáme zbytek cukru a vypeckované překrájené višně. Ještě chvíli odpařujeme, poté provedeme zkoušku zrosolovatění.

Článek vyšel: 11.08.2012 / Odkaz

Přečtete si také

  • Kulturní tipy na prosinec 2008

    Protože prosinec je obdobím vánočních prožitků, bude i nabídce kalendáře akcí na prosinec dominovat téma vánoční.

Související články

  • Léčivá síla brusinek

    Kdo by je neznal, jsou to červené bobulovité plody, které rostou na nízkém keříku. Setkat se s nimi můžeme i v našich lesích, ale rostou také jinde v Evropě, Asii a Americe. Nejčastěji se s nimi setkáme na talíři v…

  • Kokosové cukroví z formiček

    Cukroví z formiček, které se dá snadno vyklopit. 

  • Mrkev nejen pro zdravé oči

    V české kotlině dobře známá oranžová kráska, kterou si nejedna z nás pěstuje na zahrádce, strčí do kapsy mnohé exotické kolegyně. Obsahuje ideálně namixovanou směs vitamínů (A, B, C, E) a zdraví prospěšných minerálů a…

Přihlášení uživatele

Chcete se zúčastnit našich soutěží, odebírat novinky či diskutovat? Přihlaste se:

Pokud nejste členem našeho klubu, tak se zaregistrujte.

Soutěže na internetu
Soutež o 4 vstupenky na TOP SECRET
Soutěž o notebook Toshiba a hry od EA
Soutěž o šperky
Bohatá nadílka od Ježíška
Soutěž o multifunkční troubu Whirlpool a další ceny
Soutěž o poukazy na oblečení DIESEL, GUESS a další
Soutěž o parfémy Marina de Bourbon
Vyhraj XBOX 360 a Kinect!
Soutěž se značkou ASTOR o matující make-up Matitude HD
Vyhrajte ceny v hodnotě takřka 50.000 korun!

Anketa

Jsi spokojená se svou postavou?

Anoprocento hlasujících36 %
Neprocento hlasujících41 %
Nevímprocento hlasujících23 %